Alabay

Alabay

26 Nisan 2024 tarihinde oluşturuldu.
Alabay

Alabay, Orta Asya Çoban köpeği olarak da bilinen ve geçmişi milattan önce 3 bin yıl öncesine kadar dayanan dünyanın en eski köpekleri arasında yer alan bir ırkıdır. Türkmenistan menşeli olup, Orta Asya toplulukları tarafından yaygın olarak tarih boyunca pek çok alanda kullanılmış, hatta Moğol seferleri sırasında orduya destek amaçlı kullanıldığı görülmektedir. Günümüzde Alabay köpeklerine Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Rusya bölgelerinde rastlamak mümkün olup, iyi birer avcı olmasının yanı sıra çoban ve koruma köpeği olarak yaşamını sürdürmektedirler.

Korkusuz köpek Alabay

Alabay YavrusuDev ırk kategorisinde yer alan Alabay, oldukça büyük ve kaslı bir vücuda sahiptir. İlk bakışta görüntüsü sizi ürkütse de sevgi dolu bir köpektir. Tabi bekçi köpeği olmasından dolayı bu görüntüsü onun için bir avantaj olmaktadır. Tehlike karşında her zaman tetikte bekler, düşmana karşı acımasızdır. Alabay, son derece güçlü bir çene yapısına sahip, sakin yapısı ve soğukkanlılığıyla çoban köpeklerinin en zekisidir. Koruma içgüdüleri oldukça gelişmiş olup, sahibine her zaman bağlı, sadık ve korumacıdır. Baskın bir karakteri ve bulunduğu bölgede lider olmak isteyen kişiliği ile dikkat çeken bu ırk, diğer köpeklere karşı daima üstünlük gösterirler. Saldırgan özellikleriyle bilindiklerinden diğer evcil hayvanlarla aynı ortamda yaşamamalıdırlar. Bu köpekleri küçük yaşta sosyalleştirmeniz gerekir ve beraberinde iyi bir eğitim vermelisiniz. Ancak bu şekilde olursa çocuklarla iyi geçinirler. Fakat yine de küçük çocuklarla yalnız bırakılması tavsiye edilmez. Malum cüsseli yapısından dolayı istemeden de olsa çocuğa zarar verebilir. Yüksek enerjiye sahip bu köpeklere günlük yürüyüşler yaptırarak egzersiz ihtiyacını karşılamasını sağlayabilirsiniz.

Alabay köpeği, dayanıklı vücut yapısıyla en zor hava koşullarında bile uzun süre yaşamını sürdürebilmektedir. Eğitilme konusunda oldukça zor bir köpektir. Sağlam otorite kuracak bir sahibe ihtiyaç duyar. Ama sabırla ve tutarlılıkla basit hareketleri ve bazı kolay komutları kolaylıkla öğretebilirsiniz. Gürültülü köpeklerdir, doğası gereği apartman hayatı için uygun değildir. Aynı zamanda ilk defa köpek besleyecek olanlar ya da bu konuda hiç tecrübesi olmayan insanlar için önerilen bir tür değildir.

m.g.

6 Responses “Alabay” İçin Yorumlar

  1. Sezer dedi ki:

    bekçi köpeği olarak iyi bir ırkıtır. çocuklar ile iyi iyi anlaşır.

  2. PatiLife dedi ki:

    Köyde evi olanlar için hem iyi bir dost hemde iyi koruma köpeğidir.

  3. Ahmet Bey dedi ki:

    Bu kadar cüsseli bir köpeğin çocuklar ile bu kadar güzel anlaşması. Allah’ın bir mucizesi. ❤️

  4. Seda dedi ki:

    Sevimli koca kafalar 🥰

  5. Burcu dedi ki:

    Çok büyük bir köpek köyde yaşayanlar için daha iadeal.

  6. Onur dedi ki:

    Alabay sahiplenmek istiyorum. Sitenizden nasıl yavru alabilirim ?

Yorum yapın

Kategoriler