Samoyed

Samoyed

24 Nisan 2024 tarihinde oluşturuldu.
Samoyed

Samoyed kökeni Rusya’dır ve adını kuzey Sibirya’da yaşayan Samoyedlerden almaktadır. Bu tür uzun yıllar Sibirya’da avcılıkta kullanılmış ve kızak köpeği olarak süre gelmiştir. Daha sonra Robert Scott tarafından İngiltere’ye getirilmiş ondan sonra da Avrupa’ya yayılarak popüler olmuştur. Bazı kaynaklar Samoyed’lerin büyük avcılar olduğunu, hatta ayıları bile avladıklarını göstermektedir.

Pamuk kadar yumuşak bir köpek Samoyed

samoyedSevimliliğiyle dikkat çeken Samoyed, yumuşacık uzunca ve çok sık beyaz tüylere sahiptir. Tüylerinin sık olması soğuk iklim köpeği olmasından kaynaklanmaktadır. Çok güçlü bir yapısı ve kaslı vücudu gücünün bir göstergesidir. Görünüşünün aksine çok sakin bir yapıdadır, aynı zamanda sadık ve duygusaldırlar. Oldukça eğlenceli, arkadaş canlısı bu tür, hem yetişkinler hem çocuklar için ideal bir köpektir. Sağlıklı kalabilmeleri için düzenli olarak fiziksel egzersize ihtiyaç duyarlar. Sürekli ilgi görmekten hoşlanan bu tür tek kişiye bağlanır, yalnız kalma ve sahibinden ayrılma korkusu yaşar. Uzun süre yalnız bırakıldığında davranış bozuklukları, aşırı havlama gibi etkiler gösterirler. Bu yüzden bu köpekler hem yalnız bırakılmamalı hem de günlük enerjisinin atılmasını sağlamalısınız. Yeteri kadar egzersiz imkanı sağlanırsa evde de bakılabilir ama genellikle bahçede beslenmesi önerilir. Samoyed’lerin eğitilmesi çok da kompleks değildir. Eğitimin küçük yaşta verilmesi, akıllı ve itaatkar olduklarından öğrenmelerini kolaylaştırır. Havlamayı severler, eğer sessiz ve rahat bir köpek beslemek istiyorsanız bu tür doğru bir tercih değildir. Oldukça gürültülü, konuşkan ve enerjik oldukları için bu durum zamanla can sıkıcı olabilir.

Samoyed’ler soğuk iklimde yaşamaya uyumlu köpekler oldukları için sıcak iklimlerde yaşamaya uygun değildirler. Mevsimsel olarak ciddi bir tüy dökümü dönemi geçirirler. Yoğun bir tüy bakımı gerekir ve sık sık tüyleri taranmalıdır. Tüylerinin tıraş edilmesi önerilmez çünkü bu tüyler onu sıcağa ve soğuğa karşı korumaktadır. Bu köpekler sürü bekçiliği ve avcılıkta kullanılmış fakat günümüzde bekçi köpeği değil de daha çok kızak çekmek için kullanılmaktadır. Ancak şunu belirtmekte fayda var ki, Samoyed köpeği doğası gereği çok saf ve iyi huylu olmasından dolayı iyi bir koruma köpeği değildir.

m.g.

Yorum yapın

Kategoriler