Kafkas Çoban Köpeği

Kafkas Çoban Köpeği

28 Mart 2024 tarihinde oluşturuldu.
Kafkas Çoban Köpeği

Kafkas çoban köpeği başta Kuzey Kafkasya olmak üzere, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’a kadar geniş bir yayılım göstermişlerdir. Tibet’ten Kuzey Kafkasya’ya 2000 yıl kadar önce geldiği düşünülmekte ve burada yaşayan ender köpek türlerinden biridir. Bu köpekler Kafkas dağlarının Çerkez bölgesinde yaygın olarak bulur, adını da bu dağlardan alırlar. Ani hava ve iklim şartlarına karşı oldukça dayaklı olup; güç, çeviklik ve cesaretleriyle sürüleri kurtlardan ve avcılardan korumak, onlarla mücadele etmek için geliştirilmiş bir çoban köpeğidir. Bugün ise bu köpekler, büyük boyutları ve koruyucu yetenekleri ile tanınırlar.

Her türlü koşula karşı muazzam uyum sağlayabilen Kafkas Çoban Köpeği

Kafkas çoban köpeği, dağlık arazilere uyumu ve soğuk hava koşullarına dayanıklı olmasıyla ülkemizde, Ardahan, Kars, Erzurum, Ağrı gibi bölgelerinde de yetiştirilmekte olan safkan bir köpek ırkıdır. Güçlü, sağlam yapısıyla ve kabarık kürküyle oldukça iri bir görünüme sahiptir. Koruma içgüdüleri gelişmiş olup, düşmana karşı güçlü pençelerini kullanmaktan asla çekinmezler. Sadece ailesini benimser ve evine ait her alanı koruma altın alır, tehlikeye karşı her an tetikte bekler. Bu köpekler oldukça cesur, bağımsız karakteri ve dominant yapısının da vermiş olduğu güç sayesinde, iyi bir eğitim verilmediği takdirde tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Yabancılara karşı dostça yaklaşmazlar, tanımadığı her insana ve hayvana saldırganlık gösterirler. Özellikle çocuklarla bir arada bırakıldıklarında dikkatli olunmalıdır. Tabi bu tür durumların önüne geçmek için daha yavruyken eğitime başlanmalı ve sosyalleştirilmelidir. Eğitilmesi zor ama bir o kadar da zeki köpeklerdir, güçlü bir lidere, detaylı ve özel bir eğitime ihtiyaç duyarlar. Sabırlı ve tutarlı davranarak doğru bir eğitim verebilirsiniz. Son derece güçlü kas kütlesi ve kemik yapısı vardır, hatta sizi tasmasıyla beraber sürükleyecek güçtedir. En zor iklim şartlarında bile, günlük sürünün peşinde 50 kilometrelik yola minimum yiyecekle katlanabilir. Aynı zamanda kemirgen ve yabani kuşları avlayarak kendisine yiyecek temin ederek hayatta kalabilir.

Kafkas çoban köpeği, eğitimi ve sosyalleştirilmesinde ki zorluk nedeniyle ilk defa köpek besleyecek ve köpekler konusunda deneyim sahibi olmayanlar için tavsiye edilmez.

m.g.

Yorum yapın

Kategoriler