Chihuahua

Chihuahua

23 Nisan 2024 tarihinde oluşturuldu.
Chihuahua

Chihuahua ya da Çivava, Amerika kıtasının en eski ve en küçük türlerinden biridir. Asıl kariyerine başladığı yer Meksika olan ve adını Aztek eyaleti Chihuahua’dan alır. Bu türün Meksika’da en değerli olanları ise açık kahverengi ve beyaz renkli olanlarıdır. Ortalama yaşam süreleri 12-20 yıl olan, Chihuahua 0,5 – 2,7 kg ağırlığı ve en fazla 13 cm yüksekliğiyle bir insanın avucuna sığabilecek kadar miniktir. Oyuncak grubunun bir üyesi olup, 1904 yılında Amerikan Kennel Kulubü tarafından tanınarak popüler köpek cinsleri arasında yer almaktadır.

Chihuahua çantaya sığabileceğini biliyormuydunuz ?

Chihuahua çantaya sığabileceğini biliyormuydunuz ?

Çanta köpeği, Chihuahua’nın en belirgin özelliği muhtemel boyutunun minik olmasıdır. Aynı zamanda elma biçimli kafatası, küçük burnu, büyük koyu renkli gözleri ve onu diğer köpeklerden ayıran dik kulaklara sahip olmasıdır. Yavruların kafatasında yumuşak nokta veya molera denilen bir boşluk bulunur ve erişkinliğe ulaştığında kendiliğinden kapanır. Küçük ve şımarık bir tür olan Chihuahua, sevdiği kişiye bağlı kalır ve inanılmaz sadıktır. Sevgisinin karşılığını görmek ister ve bir o kadar da sevilmek ister. Sahibinin yüzünü yalamaktan hoşlanır ve onu kıskanır. Yabancı insanlara karşı mesafeli yaklaşır ve kendini savunmak için dişlerini gösterir. Kızdırıldığında ısırabilir, bu yüzden çocuklarla oyun oynarken dikkat edilmelidir. Küçük yaştaki çocuklar bu köpeği oyuncak sanarak kızdırabilir, bu sebepten ötürü küçük çocuklar için önerilen bir tür değildir. Öğrenmeye açık zeki bir ırk olsalar da eğitim konusunda inatçı olabilirler. Özellikle tuvalet eğitimi biraz sabır isteyebilir. Diğer köpek türleriyle pek anlaşamasalar da kendi cinsleriyle birlikte olmaya bayılırlar. Fakat daha yavruyken iyi bir eğitim verilmesi ve sosyalleştirilmeleri diğer köpeklerle anlaşmalarını sağlayacaktır.

Chihuahua, minik vücudunun aksine kuvvetli kas yapısı ve atılganlığı sayesinde ayakaltında ezilmekten kendini kurtarır. Bu tür için oldukça gürültücü diyebiliriz. Eğer Chihuahua’yı evde besleyecekseniz havlama durumunu göz önünde bulundurmalısınız. Bu özelliğinden dolayı doğru bir eğitimle bekçi köpeği olarak da kullanılır. Fakat daha çok ekonomik bir kucak köpeğidir. Soğuğa karşı hassastırlar, sıcak ortamları severler. Serin havalarda kazak giydirerek dolaştırabilirsiniz.

m.g.

Yorum yapın

Kategoriler