Poodle

Poodle

23 Nisan 2024 tarihinde oluşturuldu.
Poodle

Bu türün ilk olarak ortaya çıkışı Batı Avrupa’da 400 yıl öncesine dayanmaktadır. Kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, Alman olduğu düşünülen bu tür Fransa’da popüler olmuş ve Fransa’nın milli köpeği olarak kabul görmüştür. Poodle Toy türü ilk olarak su retrieverı olarak üretilmiş hatta adını Almanca’ da “suda oynayan” anlamına gelen “pudel” kelimesinden almaktadır. Önceleri av köpeği olarak yetiştirilen bu tür daha sonrasında Fransızların bu ırkın zekasını ve öğrenme kapasitesini keşfetmesiyle showlarda kullanmışlardır. Böylece poodlerin bir sirk köpeği haline gelmesini sağlamışlardır. Günümüzde ise daha çok pet ya da show köpeği olarak yetiştirilmektedir.

Bu türün en küçük üyeleri olan Poodle Toy minik boylarda kıvırcık tüyleri ve sevimli yapısıyla sosyal bir türdür. Diğer türler olan standart ve minyatür poodle’lar ise onları ön plana çıkaran uzun burunlara sahiptirler. Toy Poodle sahipleri burunlarının sağ ve sol tarafındaki tüyleri tıraş etmeyerek burunlarının uzun görüntüsünü engellemektedirler. Aynı zamanda bu tür uzun bacak boyuna sahiptirler.

Kolay Eğitilen Tür Poodle

Kıvırcık tüyleriyle pelüş bir görüntüye sahip olan poodle, oldukça neşeli, zeki ve kolay eğitilebilme yeteneğine sahiptir. Çeşitli numaraları kolayca öğrenirler. Bazı ırkları öğrenme konusunda inatçı olabilirler bu nedenle sabırlı olmak gerekir. Sahiplerine düşkündürler, sadık olurlar, yabancılara karşı ise temkinli yaklaşırlar. Küçük yaşta doğru şekilde eğitilip sosyalleşmeleri önemlidir, aile içine kolayca adapte olmalarının yanı sıra, doğru şekilde sosyalleşme olmazsa insanlara karşı agresif olabilirler. Bu durum köpeğin sürekli havlamasına ve yabani bir tavır sergilemesine neden olur. Bu yüzden küçük çocuklarla yalnız bırakılmaması tavsiye edilir.

Poodle’lar evde bakım için uygundur. İnsanlarla ve çocuklarla uyumlu olan bu tür ideal aile köpeğidir. Rahatlıkla evinizde besleyebilirsiniz. Fakat uzun süre evde yalnız bırakılmamalıdır aksi halde strese girerek psikolojik sorun yaşayabilirler. Bu sebepten dolayı evde yalnız bırakılmamalı ya da onunla ilgilenebilecek biriyle evde bırakılmalıdır. Bu türler uzun yürüyüşlerden hoşlanırlar bu yüzden sürekli dışarı çıkarmanız gerekir. Onunla yeterince egzersizler ve aktiviteler yapın.

Köpeğinize zaman ayırın, canınızın istediği zaman değil her zaman sevgi ve ilgi gösterin.

m.g.

Yorum yapın

Kategoriler