Kangal

Kangal

29 Mart 2024 tarihinde oluşturuldu.
Kangal

Kangal, dünyanın en eski Türk çoban köpek ırkları arasında yer almaktadır. Bu köpekler Asya Çoban Köpeği ailesinden olup, Oğuz Türklerinin 250 yıllık göçleri sırasında Anadolu’ya geldikleri bilinmektedir. Bir rivayete göre Asurlular ve Babiller zamanında ortaya çıktığı düşünülmekte ve kaplan, aslan, tilki gibi yırtıcı hayvanlardan korunmak için yetiştirildiği varsayılmaktadır. Diğer bir rivayete göre de, Hint Mihracesi Osmanlı padişahına bir köpek gönderiyor ve gönderdiği bu köpek sarayda bulunan aslanla dövüşüyor ve onu öldürüyor. Daha sonra bu köpek Doğu seferinde kaçıyor ve diğer köpeklerle çiftleşiyor, böylece Kangal türü ortaya çıkmış oluyor.

OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE SİVAS KANGAL

Başka bir rivayete göre de, Osmanlı devleti kurucuları bu köpekleri Anadolu’ya getirmişlerdir. Osmanlı’nın Avrupa’ya yayılması ile Avrupa’da türeyen çoban köpeklerinin, Kangal cinsi köpeklerden türediği bilinmektedir. Hatta Evliya Çelebi, aslan kadar kuvvetli olarak tarif ettiği bu köpeklerden kendi eseri olan Seyahatnamesinde bahsetmektedir.
Günümüzde, oldukça değerli bir ırk olan Kangal köpekleri Türkiye’nin Sivas ilinde oldukça ilgi görmektedir ve Sivas Kangalı olarak da adlandırılan bu tür, çoban köpeğinin de atası olarak bilinmektedir. Kangal köpeğinin en büyük özelliği son derece sadık ve diğer hayvanlara karşı korkusuz oluşudur.

Hızlı Cesur Zeki

Diğer özelliklerinden de bahsetmek gerekirse; son derece cesur, hızlı ve çevik aynı zamanda zeki ve akıllı hayvanlardır. İnsanlarla iyi geçinebilen Kangal köpeği çocuklara karşı daha hassas ve sabırlıdırlar. Kangal köpeklerinin önsezileri son derece gelişmiş olup, sahiplerine ve ailelerine sadık ve bağlı olmasının yanı sıra kötü niyetli kişilere karşı da bir o kadar acımasızdırlar. Bu türler kolaylıkla eğitilebilir, sosyalleştirilebilir ve arkadaş canlısıdırlar. Yaşadığı bölgeyi her daim koruma içgüdüsüne sahip olup, günümüzde çiftliklerde, fabrikalarda, bağ evlerinde ve hayvan sürülerinde bekçi köpeği olarak tercih edilmektedirler. Kötü hava koşullarına karşı da oldukça dayanıklıdırlar. Doğası ve yapısı gereği ev yaşantısına uygun değildir.

Başka bir özelliği ise, güçlü sorumluluk duygusuna sahiptirler ve özgürlüklerine de düşkündürler. Her komutu iyice anlarlar fakat istedikleri zaman yerine getirirler. Kangallarla konuşurken dikkatli olmanız gerekir çünkü övündüklerini ya da yerildiklerini gayet iyi anlarlar ve son derece kıskanç hayvanlardır.
Ülkemizde maalesef ki bu köpekler ihmal edilmiştir ancak yeni yeni koruma altına alınmaya başlanmıştır. Kangal satışı yapan kişilere buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Kategoriler