Tibet Mastifi

Tibet Mastifi

29 Mart 2024 tarihinde oluşturuldu.
Tibet Mastifi

Tibet Mastifi, bilinen en eski köpek ırklarından olan, Tibet kökenli büyük, iri ve güçlü görünümüyle tarihte nam salmış bir köpek türüdür. Geçmişte göçebe yaşayan ailelerin hayvanlarını yabani yırtıcılardan korumak için bekçi köpeği olarak yetiştirilmiştir. Böylece Himalaya ve Tibet manastırlarının geleneksel koruyucusu olmuştur. Bu ırkın ataları büyük dağ köpekleri ve Mastiff’ler olarak bilinir ve ilk Tibet Mastifi, 1880 yılında Lord Hardinge tarafından Kraliçe Victoria’ya gönderilen bir erkek Mastifi’dir. Ünlü kâşif Marco Polo bu ırktan, “Doğal bir güce sahip, fiziksel ve zihinsel olarak etkileyici bir köpek, kendine has bir kürkü var, eşsiz ve son derece değerli bir ırk.” olarak bahsetmiştir.

Hiç aslan yeleli bir köpek gördünüz mü? İşte o Tibet Mastifi

Tibet Mastif’leri görünüşleriyle oldukça ihtişamlı, boynunda aslanınkine benzeyen yelesiyle, ilk etapta bakıldığında vahşi görünüme sahip etkileyici köpeklerdir. En belirgin özelliklerinden bir tanesi büyük ve güçlü olmasıdır. Ayrıca kulaklarının aşağıya doğru sarkık olması, çoğunda işitme problemlerine neden olabilmektedir. Ortalama ömürleri 15 yıl olmakla birlikte, 100 kilo ağırlığına kadar ulaşabilen dayanıklı köpeklerlerdir. Her türlü iklim koşullarında yaşayabilseler de, onlar için en ideal mevsim kış aylarıdır. Tibet Mastifi zeki köpektir, fakat her zaman eğitilmesi ve bakımı oldukça zor olarak görülmüştür. Verilen komutlara nadiren cevap verir ve hiçbir zaman nerede ne yapacağını anlayamazsınız. Bağımsız karakterli bu köpeklerin itaatkâr olması beklenemez.

Bu Türün Aparman Dairesin Besleyemeceğini Biliyormusunuz ?

Güçlü yapısından dolayı kontrol altında tutulması zor olduğundan, temel eğitim esansında tasma eğitiminin verilmesi gerekir. Genellikle sakin bir yapıya sahiptir. Küçük yaşta vereceğiniz iyi bir eğitim ve sosyalleştirmeyle sadık, koruyucu birer dost canlısı olurlar. Böylece bölgesini ve ailesini sahiplenir, onları her türlü tehlikeden korur. Ama yabancılara karşı saldırgandır ve uzun sıçrayışlar yapmasıyla bilinir. Enerjilerini atmaları için günlük rutin egzersize ihtiyaç duyarlar. Apartman daireleri için uygun değildir ve sık sık havlarlar.

Tibet Mastifi, bugün dünyanın en pahalı köpeği unvanına sahip ve maalesef ki nesli tükenmek üzere olan bir köpek ırktır. Günümüzde ise hala koruma ve bekçi köpeği olarak kullanılmaktadır.

m.g.

Yorum yapın

Kategoriler